test

test2024-10-01T08:55:07+00:00
Voordelen van mediation2024-10-01T08:54:40+00:00

Onderzoeken hebben aangetoond dat, als een conflict te lang voortduurt, mediation bijna altijd sneller, goedkoper en bevredigender is dan welke andere benadering ook, waaronder ‘niets doen’. Een aantal voordelen:

  • toekomstgericht
  • gericht op win – win
  • In veel gevallen (deel)herstel van de onderlinge relatie
  • flexibel en informeel
  • constructief
  • vertrouwelijk en besloten
  • actieve inbreng van partijen
  • deskundige begeleiding
  • geeft ruimte voor creatieve oplossingen
  • voorkomt onnodige (verdere) beschadiging van relaties
  • relatief snelle oplossing (gemiddeld tussen de 2 á 3 sessies van maximaal 2 uur)
  • relatief goedkoop

De mediation vindt plaats conform de kwaliteitseisen van de Mediatiorsfederatie Nederland (MfN) en volgens de Gedragsregels voor MfN-Registermediators.

Mediation, hoe werkt het?2024-10-01T08:54:15+00:00

Tijdens een mediation worden de volgende fasen doorlopen:

  1. Afzonderlijke voorgesprekken: bij mij op kantoor in Amersfoort of op een andere door partijen gewenste locatie spreek ik een uur met elk van de partijen apart. Centrale vraag is of het ‘mediabel’ is: zijn partijen bereid en in staat om de mediation aan te gaan en een oplossing – welke dan ook – te zoeken? Als beide partijen akkoord gaan met mediation, wordt er een overeenkomst opgesteld waarin de voorwaarden van het proces worden vastgelegd.
  2. Verkenning van het Conflict: we beginnen met het samen terugkijken: wat zijn de pijn- en de standpunten? Waar zitten de verstoringen? In deze fase help ik de communicatie tussen partijen weer op gang te brengen en betrokkenen beter naar elkaar te laten luisteren. Hierdoor ontstaat er hopelijk meer begrip voor wat de ander denkt of vindt en voor elkaars beleving. Deze gezamenlijke bijeenkomsten vinden plaats op neutraal terrein, vaak bij mij op kantoor in Amersfoort.
  3. Identificeren van Belangen: de mediator helpt de partijen om hun belangen en behoeften te identificeren en te inventariseren, wat kan leiden tot een (verder) beter begrip van elkaars standpunten. Als dit is bereikt, kan er naar de toekomst worden gekeken en daar ligt ook de toegevoegde waarde van mediation.
  4. Zoeken naar Oplossingen: er wordt naar oplossingen gezocht, standpunten worden omgebogen naar belangen, wensen of behoeften van partijen. Ik begeleid de partijen bij het vinden van hun eigen oplossing, waarvoor ze ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Ik stimuleer de partijen om samen naar oplossingen te zoeken die voor beide partijen acceptabel zijn. Dit kan creatief denken en brainstormen omvatten.
  5. Vastleggen van Afspraken: als er een oplossing is gevonden, worden de afspraken vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Dit kan helpen om toekomstige misverstanden te voorkomen en de werkrelatie weer kan herstellen of er voor zorgen dat partijen op een goede manier van elkaar afscheid kunnen nemen.
  6. Nazorg: soms bied ik ook nazorg aan, om te zorgen dat de afspraken worden nageleefd en om eventuele nieuwe problemen te bespreken. Ook dat kan weer bij mij op kantoor in Amersfoort of op de werklocatie.
Mediation, wat is dat?2024-10-01T08:54:56+00:00

Arbeidsmediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij ik als neutrale derde help bij het oplossen van conflicten tussen werknemers en werkgevers of tussen collega’s die met elkaar een conflict hebben.

Partijen gaan samen onder mijn begeleiding als mediator in gesprek en op zoek naar een oplossing die hun beider belangen dienen. Als MfN (Mediatorsfederatie Nederland) register mediator draag ik zelf geen oplossingen aan, maar zorg voor een veilige, respectvolle sfeer tijdens de gesprekken die ik begeleid. Ik ben onafhankelijk, onpartijdig en neutraal. Ik ben verantwoordelijk voor de begeleiding van het proces en bemoei me verder niet met de inhoud.

Ga naar de bovenkant