Hoe meer partijen ‘van binnen’ aan het werk gaan, des te minder hoeven ze het buiten te bevechten.

Ex bendelid Skipp Townsend is nu mediator in Los Angeles waar hij de geweldsspiraal tussen bendes probeert te doorbreken. Indrukwekkend verhaal in de #Volkskrant dit weekend:

https://www.volkskrant.nl/buitenland/niet-langer-kwaad-bloed-in-los-angeles-bouwen-ex-gangsters-aan-een-toekomst-zonder-geweld~b38b5986/

Hij laat leden van bendes, zonder tussenkomst van politie, met elkaar in gesprek treden. Resultaat: het bendegeweld is sinds 2017 door de inzet van Skipp en zijn 40 collega’s met bijna de helft afgenomen. Er vallen minder doden. Hij probeert bendeleden bij te brengen dat je problemen ook zonder wapens kunt oplossen. Groot respect wat deze collega daar doet. Collega? Ik durf amper dat woord in de mond te nemen..

In onze praktijk is het gelukkig veel minder gevaarlijk en is er geen sprake van gewelddadige vergelding, maar ik vond het bemoedigend om te lezen dat mediation zelfs in dit soort extreme omstandigheden zinvol kan zijn en effect heeft. Ik zag ook een paar overeenkomsten in zijn en onze aanpak:

  • Starten met opheldering vragen. Wat is er gebeurd en waarom? Je zult het waarschijnlijk nooit met elkaar eens worden, maar wellicht begrijp je iets meer waarom de ander zo en zo heeft gehandeld. Ruimte voor elkaars verhalen en waarheid. Beetje begrip.
  • Als je partijen rechtstreeks met elkaar in gesprek laat gaan, dan is er veel minder ruimte voor aannames en roddels. Werkt de-escalerend.
  • Hij probeert met zijn ‘Waarom’ vragen als: Waarom ben je zo boos/verdrietig, Waarom wil je vergelden? de ‘weg naar binnen’ te stimuleren. Contact laten maken met eigen beweegredenen, overtuigingen, ervaringen en trauma’s. Dat helpt want:

Hoe meer partijen ‘van binnen’ aan het werk gaan, des te minder hoeven ze het buiten te bevechten.

Vrijdag 1 december tussen 10.00 en 12.00 hebben we spreekuur. Misschien kunnen we je ergens mee helpen. Bel 06-55142809.